Ingrediente Prajitura pufoasa de post:

sectiune-prajitura-de-post

  • 200 de grame de faina
  • 1 lingurita de praf de copt
  • 3 linguri de cacao
  • 60 de ml. de ulei
  • 250 de ml. de lapte de soia simplu sau cu aroma de vanilie
  • 200 de grame de zahar
  • 1 praf de sare
  • 1 lingura de otet sau de zeama de lamaie
  • 1 lingura extract de vanilie
  • crema: 300 de ml. de lapte de soia cu aroma de vanilie, 1 lingura cu varf de faina + 1 lingura cu varf de amidon din porumb (gustin), 100 de grame de zahar, 100 de grame de margarina pentru prajituri sau unt de cocos (eu am folosit untul de cocos), 1 lingurita extract de vanilie
  • in plus: zahar pudra pentru finisat prajitura

Preparare Prajitura pufoasa de post:

Inainte de a trece la prepararea prajiturii, vreau sa va arat ce anume am folosit, e un lapte de soia cu gust de vanilie, foarte gustos, produs sub marca Inedit. In plus, e bine sa stiti ca toate produsele din soia Inedit sub obtinute din soia nemodificata genetic, fapt garantat de catre producator prin inscriptionarea fiecarui ambalaj in parte. Laptele de soia e obținut doar din presarea boabelor de soia, care anterior au fost hidratate in apa.

  1. Porniti cuptorul si setati-l la 180 de grade Celsius.
  2. Incepem cu baza pentru crema; intr-o craticioara se omogenizeaza 300 de ml. de lapte de soia cu 100 de grame de zahar, 1 lingura cu varf de faina si una de amidon din porumb. Se pune pe foc si se fierbe pana se ingroasa, amestecand continuu cu telul in forma de para. Cand compozitia s-a ingrosat (poza 1), se adauga extractul de vanilie, se amesteca bine si se da deoparte. Ideal ar fi sa se raceasca asezand craticioara cu crema fiarta intr-un vas mai mare cu apa rece, ca sa se poata prepara cat mai repede crema pentru prajitura, pentru care in compozitia fiarta si racita se incorporeaza cu mixerul margarina.
  3. Intr-un castron, se bat cu telul laptele de soia pentru blat (250 de ml.), care e bine sa fie rece, din frigider, uleiul, cele 200 de grame de zahar si otetul sau zeama de lamaie
  4. Faina, sarea, praful de copt si cacaoa se omogenizeaza bine, separat
  5. Ingredientele uscate se adauga peste cele lichide si se omogenizeaza rapid amestecand cu telul in forma de para. Nu se amesteca exagerat, doar cat sa se obtina un aluat cu o consistenta tipica de blat de tort sau de chec.
  6. Aluatul se toarna intr-o tava captusita cu hartie de copt (poza 1). In functie de dimensiunea tavii, blatul va iesi mai gros sau mai subtire, eu am folosit o tava de 35×38 cm. Se niveleaza bine aluatul in tava (poza 2).
  7. Blatul se coace in cuptorul precincins la 180 de grade timp de 12-15 minute, in niciun caz mai mult. Practic, in momentul in care trece testul scobitorii (care trebuie sa iasa curata si uscata, atunci cand este intepat blatul copt cu ea) blatul este gata (poza 3).

Se aseaza blatul copt pe un gratar  pentru prajituri, ca sa se raceasca rapid (veti vedea, e foarte moale si pufos). Imediat ce s-a racit se desprinde hartia de copt si blatul se taie in 3 fasii egale, care se suprapun cu crema.

Anunțuri